Aile hekimleri iş bıraktı: ‘Hizmetler ücretli olma yolunda hızla ilerliyor’

“`html

Aile Hekimliği Çalışanları, Yeni Yönetmeliğe Karşı İş Bıraktı

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı performansa dayalı “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği” için aile hekimliği çalışanları, geri çekilmesi talebiyle iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlık çalışanları, yönetmeliğin bilimsel temelden uzak olduğunu ve muayene sayısına dayalı teşviklerin koruyucu sağlık hizmetlerinin hedefleriyle çeliştiğini ifade ettiler.

Sağlık çalışanları adına ortak basın açıklamasını Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, Birlik Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, İzmir Sağlık Çalışanları adına hemşire Bergen Şenal ve Genel Sağlık-İş Sendikası üyesi Hemşire Derya Pekel yaptı.

Mevcut Sorunlar Çözülmüyor

AHESEN Genel Başkanı Kandemir, birinci basamak sağlık hizmetlerinde yapılan yeni düzenlemelerin etkisiz kaldığını belirtti. Kandemir, “Yapılan değişiklikler, halk ve sağlık emekçileri için kalıcı çözümler sunmamaktadır. Aile sağlığı merkezlerindeki hizmetlerin ücretli hale gelmesi gündemde. Bizler, 1. basamakta sürekli çalışan hekimler ve sağlık emekçileri olarak, halkın sağlık hakkını kısıtlayan bu yönetmeliğin geri çekilmesini talep ederken, TBMM’ye sunulan kanun teklifi ile birlikte 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununun 5. maddesi ve 5510 sayılı kanunun 68. maddesinde değişiklikler yapılmaktadır. Eğer bu değişiklikler yasalaşırsa, birinci basamak sağlık hizmetleri tamamen piyasa koşullarına kapılacaktır.” dedi.

Hekimler, Hastalarla Karşı Karşıya Geliyor

Birlik Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Mengücük, yeni düzenlemelerin sağlık çalışanları ile hastaları zıt konuma getireceğini belirterek şunları söyledi:

“TBMM’ye sunulan yasa teklifi ile bilimsel doğruluğu henüz kanıtlanmamış geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları, aile hekimleri tarafından mesai dışı ücretli olarak gerçekleştirilebilecek. Kamu hizmeti olarak, olumsuz etkilenecek hasta grubunu belirsiz yöntemlere yönlendirmek toplum sağlığına zarar verebilir. Koruyucu hekimlik uygulamaları yaygınlaştırılmalı, GETAT uygulamaları yaygınlaştırılmamalıdır. Ayrıca aile hekimliğinde ücretsiz raporlar, yeni yasa ile ücretli hale getirilmektedir. Bu durum, hastaların ‘Raporumu vermek zorundasın’ gibi ifadelerle sağlık çalışanlarıyla karşılaşmalarına neden olacaktır.”

Sağlık Çalışanlarının Talepleri

Hemşire Bergen Şenal, sağlık çalışanlarının taleplerini sıraladı:

  • Birinci basamak sağlık hizmetlerinin kamu tarafından sağlanması gerekmektedir.
  • Koruyucu sağlık hizmetleri öncelikli olmalı ve aile sağlığı merkezleri ihtiyaç doğrultusunda güçlendirilmelidir.
  • Aile Sağlığı Çalışanlarına belirli bir ücret ve emekliliğe yansıyacak koşullar sağlanmalıdır.
  • Şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının güvenliği için etkin tedbirler alınmalıdır.

Genel Sağlık-İş Sendikası üyesi Hemşire Derya Pekel, taleplerinin karşılanana kadar eylemliliklerine devam edeceklerini belirtti. Pekel, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin iptalini ve TBMM’ye sunulan yasa taslağının geri çekilmesini istiyoruz. Bu eylemlerimiz sadece sağlık emekçileri için değil, nitelikli sağlık hizmeti almak isteyen halkımız için de büyük bir öneme sahiptir.” dedi.

İzmir Tabip Odası’ndan Uyarılar

İzmir Tabip Odası Başkanı Ceyhun Özyurt, yeni yönetmeliğin hekimler açısından kayıplara yol açacağını dile getirdi. Özyurt, “Bu tür düzenlemelerin olumsuz sonuçlar getireceği aşikardır. Hekimlere, sağlık çalışanlarına ve hastalara hiçbir faydası olmayacak.” şeklinde konuştu.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şükriye Kaplan Uzunoğlu, istifaların kaçınılmaz olacağını öne sürdü. Uzunoğlu, “Halk ve hekimler için zararlı bir düzenleme. Geri çekilmesini bekliyoruz.” dedi.

Aile hekimliği çalışanı Fatma Çelik Kandemir ise istifa etmeyip direneceğini ifade etti: “Ben bu mesleğe emek vererek geldim. Saçma bir yönetmelik için istifa etmeyeceğim.” şeklinde konuştu.

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel, yeni yönetmeliğin birçok hak kaybına yol açacağını vurgulayarak, tüm sağlık emekçilerinin bu konuda dayanışma göstermesi gerektiğini belirtti.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir