Okulların tatile girmesi üst solunum enfeksiyonu vakalarını azaltacak
Üst Solunum Enfeksiyonlarındaki Artış Dikkat Çekiyor
Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Mustafa Doğan, üst solunum enfeksiyonlarındaki hasta sayısının arttığını belirtti. Doğan, 2024-2025 dönemine ilişkin yaptığı açıklamada, “Hasta sayısının en yüksek seviyeye ulaştığı bir dönemdeyiz” dedi.
Okulların kapanmasıyla toplumsal dolaşımın azalacağını ve temasın bu sayede azalacağını vurgulayan Doğan, “Temas azaldıkça, yayılımın da azalacağını ve vaka sayılarında düşüş beklediğimizi öngörüyoruz” şeklinde konuştu.
Gripin en önemli nedenlerinden birinin influenza virüsü olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Doğan, “Influenza virüsü farklı alt türler içerir. Bunlardan biri de domuz gribidir. Bu grip türleri benzer belirtilere yol açabilir; ateş, halsizlik, kırgınlık, baş ağrısı, solunum semptomları ve öksürük gibi belirtiler ortaya çıkabilir” açıklamasında bulundu.
Bazı kişilerde ciddi kas ve eklem ağrılarına neden olabilen grip, kişilerin uzun süre yatak istirahatine ihtiyaç duyabileceğini belirten Doç. Dr. Doğan, “Bu belirtiler kişiyi uzun süre yatağa mahkum edebilir” uyarısında bulundu.
Semptomları Kontrol Altında Tutmak İçin Maske Takılmalı
Üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki bulaş riskini azaltmanın önemine dikkat çeken Doç. Dr. Doğan, “Bulaşın engellenmesi için semptomları olan kişilerin öksürürken maske takmalarını ya da kollarının içine öksürmelerini öneriyoruz. Bu şekilde virüsün yayılmasının önüne geçilebilir. Ayrıca, el hijyenine de dikkat etmek önemlidir; çünkü virüs eller aracılığıyla yüz ve göz gibi alanlara geçiş yapabilir” dedi.
Yüksek risk grubundaki kişilere antiviral ilaç kullanımının önemini vurgulayan Doç. Dr. Doğan, “KOAH, solunum yolu hastalıkları, kalp yetmezliği, bağışıklık sistem sorunları olanlar ve diyaliz hastaları risk altındadır. Bu kişiler, influenza ve domuz gribi gibi hastalıkları daha ağır geçirebilir. Bu durumdaki kişilere, ilk 72 saat içinde antiviral ilaç tedavisine başlanması ve bol sıvı tüketimi tavsiye edilir” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Doğan, benzer virüslerin üst solunum yolu enfeksiyonlarına ek olarak akciğer enfeksiyonlarına yol açabileceğini belirterek, “Kişinin virüse karşı verdiği tepki, hastalığın seyrini belirleyen kritik bir faktördür” ifadesini kullandı.