Sednaya kayıtları çıktı: Esad zulmüne ışık tuttu… ‘İdam edildi, idam edildi, hastalıktan öldü’

Suriye’de Sednaya Cezaevi’nde Ortaya Çıkan Esad Zulmü

Suriye’de, muhaliflerin başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirmesinin ardından “İnsan mezbahası” olarak anılan Sednaya Cezaevi’nde yaşanan Esad zulmü gün yüzüne çıktı. Muhalifler, Sednaya Cezaevi’nin kapılarını açarak tutukluları serbest bıraktı ve halkın kayıp yakınlarını aramasına yardımcı oldu.

Sednaya Cezaevi’nde Esad’ın işkence ve ölüm hücrelerinde binlerce ceset bulunduğu ortaya çıktı. Dışişleri Bakanlığı’nın 2017 yılında yaptığı açıklamaya göre, her gün 50’ye yakın insan asılarak idam ediliyordu.

Beyaz Baretliler öncülüğünde Sednaya Cezaevi’nde yakınlarını arayan Suriyeliler, cesetlerin preslenmesi için kullanılan makinalar ve işkence aletlerini keşfettiler.

Ailelerin kayıp yakınlarını aramaya geldiğini belirten avukat Ammar Al-Bara, ABD’nin gazetesi Wall Street Journal’e verdiği röportajda Sednaya’da yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekti.

Avukat Ammar Al-Bara, Wall Street Journal’e yaptığı açıklamada, hapishane kayıtlarına dayanarak Sednaya Cezaevi’nde yaşanan vahşeti ifşa etti. Kayıtlarda, “İdam edildi, idam edildi, hastalıktan hayatını kaybetti” gibi notlar yer aldığı belirtildi.

Sednaya Cezaevi’ndeki kayıtları inceleyen bir diğer Suriyeli, kaçırılan yeğeni hakkında bilgi aradığını ve umutsuz hissettiğini ifade etti. Yeğeni Cabir el Falay’ın kaybolduğunu belirten Sadiq el Falay, nerede olduğuna dair herhangi bir iz bulamadıklarını dile getirdi.

Cabir’in Esad karşıtı protestolara katılmadığını ifade eden amca, yeğeninin durumuna dair belirsizlikten dolayı endişeli olduklarını söyledi.

Esad’ın devrilmesiyle birlikte, Suriyeliler için insan hakları ihlalleriyle mücadele etme fırsatı doğdu. Ancak Sednaya’da hayatını kaybedenler bu adaletten mahrum kaldı.

Sednaya Cezaevi’nde kalabalık mahkum gruplarının tutulduğu hücrelerde, atılmış giysiler ve hücre duvarında yazılı “Bir gün” ifadesi dikkat çekti.

Şam’da yaşayan Amira Humusi isimli anne, Şam Hastanesi’nde oğlunun cesedini tanıdı. Demir işçisi olan Muhammed Faiz Ebu Şakra’yı göğsündeki dövmesinden tanıyan anne, oğlunun kaçırıldığı geceyi anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir